Svinjsko meso počelo da pojeftinjuje

Posle više meseci preskupih cena svinjsko meso počelo je nedavno blago da pojeftinjuje i u maloprodaji. Trend smanjenja otkupnih cena svinja na stočnim pijacama uočen je još sredinom decembra, a rezultat se konačno može osetiti i u mesarama.

Prema pisanju dnevnog lista „Polika“, u jednom od najvećih trgovinskih lanaca zabeleženo je da se svinjske krmenadle, iz domaće proizvodnje, prodaju za 531 dinar po kilogramu. Podsetimo, u avgustu prošle godine država je produžila ograničenje cena mesa tako da svinjski but u maloprodaji, recimo, nije smeo da košta više od 750 dinara. Ova kategorija mesa u supermarketima juče je mogla da se pazari za 650 dinara.

Cena svinjske plećke je 623 dinara, takozvani „šol” 698, dok file kao jedna od najskupljih kategorija i dalje beleži visoku cenu od gotovo 1.200 dinara po kilogramu.

I na stočnim pijacama, prema analizi reportera Sistema tržišnih informacija (STIPS) cene svinja su u velikom broju gradova u Srbiji bile u padu. Jasno je šta o ovome misle proizvođači, budući da je cena tovnih svinja, u periodu od mesec dana, sa 240 dinara, snižena i na manje od 200 dinara.

Izvor: Politika

Redakcija

Redakcija