Somborski džudo klub ,,Sensei-IN” u Erasmus+ projektu “Be judo inclusive“

Tri džudo kluba i tri nacionalna Džudo saveza iz Slovenije, Hrvatske i Srbije počeli su realizaciju Erasmus+ sport projekta pod nazivom “BE JUDO INCLUSIVE”. Ovo je prvi projekat ovakve vrste u kojem učestvuje Somborski džudo klub ,,Sensei-IN”.

U saopštenju somborskog kluba koje smo dobili ovim povodom se između ostalog kaže:

„Dugogodišnje iskustvo u području inkluzivnog dzudoa, značajan nedostatak edukacije kao i nedovoljno mogućnosti za razvoj inkluzivnog džudoa, doveli su do partnerstva i stvaranja projekta “Be Judo In.” Kroz projekt će se stvoriti smernice za socijalnu uključenost i metodiku kroz identifikaciju izazova u dzudo treningu sa kojima se susreću dzudisti sa cerebralnom paralizom, intelektualnim poteškoćama, izazovima mentalnog zdravlja i različitim sposobnostima.

Prva projektna radionica održana je 26.marta u Velikoj Gorici u Hrvatskoj na temu “Džudoa za osobe sa cerebralnom paralizom” . Radionica je bila namenjena džudo trenerima, džudistima, asistentima i roditeljima dece sa cerebralnom paralizom.Džudisti Džudo kluba “Sensei-IN” Vinko Lemić, Đordje Jovanović i Dimitrije Savić uz trenere Sajonelu Krga i Ljiljanu Rudić uzeli su učešće u ovoj radionici. Radionica je okupila preko 50 trenera i džudista iz sve tri države i ocenjena je kao veoma uspešna i edukativna.

Naredna radionica je u Ljubljani 26.maja a “Sensei-IN” će biti domaćin u Somboru 7. oktobra ove godine sa temom ”Džudo za osobe sa intelektualnim poteškoćama”.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar