Somborac Ištvan Virag osvojio prvo mesto na Balkanskom prvenstvu u Rumuniji u umetničkoj fotografiji

Novinar u penziji, naš sugrađanin Ištvan Virag, svoj umetnički izraz donosi fotografijom. Izlagao je na više od 500 izložbi u 42 zemlje, i osvojio je oko 300 nagrada.

Na nedavno održanom Balkanskom prvenstvu u Rumuniji, osvojio je prvo mesto fotografijom svoje tašte.

U svetu fotografije Ištvan Virag je prisutan od 2013. godine. Vrtoglavi uspeh započeo je iste godine, kada stiče zvanje foto amatera prve kategorije.

Usledile su brojne nagrade svetske asocijacije za umetničku fotografiju FIA, zvanje artista, potom izvanrednog umetnika, te kandidata za majstora fotografije. Karakteriše ga jedinstven i prepoznatljiv umetnički izraz.

„Originalnost je sestrinski pojam za umetnost, dakle morate da ostavite svoj rukopis, svoj pečat, svoju umetničku imaginaciju, svoje razmišljanje. Po nečemu se morate izdvoji iz neverovatnog mnoštva fotografija kojim je svet preplavljen. Silina osrednjih ili kičastih fotografija na društvenim mrežama na neki način je nož u leđa umestnosti i ta silina umanjuje društvenu ulogu umetnosti u celini pa tako i u umetničkoj fotografiji, koja se ogleda u oplemenjivanju društvene sredine“, između ostalog rekao je Ištvan Virag prilikom gostovanja na televiziji „Sreće“.

Jelena Vrga

Jelena Vrga


Novinar