Snabdevanje gasom u Srbiji stabilno

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović izjavila je prilikom obilaska kompresorske stanice Velika Plana na gasovodu Balkanski tok, da je snabdevanje gasom u Srbiji stabilno.

Đedović je navela da trenutno nema nikakvih smetnji u dopremanju dnevnih količina gasa koje su potrebne za snabdevanje domaćinstava, privrede i toplana, dodavši da su obezbeđene dodatne količine iz Ruske Federacije i Bugarske.

Ona je ukazala na to da su u Banatskom Dvoru skladištene dovoljne količine rezervi gasa, kao i skladištima u Mađarskoj, i dodala da je za sigurno snabdevanje gasom od velike važnosti upravo Balkanski tok.

Prema njenim rečima, Srbija je za samo dve godine, u jeku krize izazvane koronavirusom, uspela da izgradi deo ovog gasovoda, bez koga danas ne bismo imali ovako sigurno snabdevanje gasom, niti količine kojima raspolažemo.

Đedović je predočila da je kompresorska stanica u Velikoj Plani jedina kompresorska stanica na trasi kroz koju godišnje prođe 12,4 milijarde kubika gasa, istakavši da je Balkanski tok učinio Srbiju tranzitnom zemljom za snabdevanje gasom država centralne Evrope, od čega imamo značajne koristi.

Foto: Vlada RS

Redakcija

Redakcija