SBK „Spedeer“ osvojio 3 medalje na masters turniru u krosmintonu serije 1000 u Slovačkoj

Somborski krosminton klub „Speeder“ predstavio se sa 5 takmičara na najjačem turniru ove sezone koji se održanom u Slovačkoj. Troje njih je osvojilo 5 medalja.

Katarina Blažev je ove godine bila najuspešnija na „Slovak Openu“ masters turniru u krosmintonu serije 1000 Katarina je osvojila dva prva mesta ili ti 2 zlatne medalje.

Zlato u pojedinačnoj kategoriji, koja se igrala po kružnom sistemu, svako sa svakim, osvojila je na osnovu boljeg set količnika i tako potvrdila titulu od prošle godine. Drugu titulu osvojila je u kategoriji juniorskih parova, u paru sa Slovakinjom Jančekovom. Ovim trijumfom par Blažev/Jančekova došao je na prvo mesto svetske rang liste parova za juniorke.

Uroš Lukač je već prvog takmičarskog dana uspeo da osvoji dve bronzane medalje. Takmičenje je započeo mečevima juniorskih parova. Poljak Sonikom i Uroš su u polufinalu poraženi od Belgijanaca Tijaga i Ksandra Martensa. U pojedinačnoj kategoriji dečaka do 16 godina, u grupnoj fazi je posle sjajnih mečeva i plasmana u polufinalu izgubio od svog partnera u dublu Poljaka Sonika. Uroš Lukač je ovim sjajnim mečevima došao do 4. mesto svetske rang liste dečaka do šesnaest godina.

Boris Jerković je po prvi put nastupio u kategoriji veterana pojedinačno i u paru sa Alidom Jerković. U kategoriji mešovitih parova Boris i Alida su poraženi u četvrtfinalu od mađarskog dubla Farkaš/Herczeg. U pojedinačnoj kategoriji, Boris je do finala ostvario sve pobede. Bio je bolji od četvrtog igrača sa svetske rang liste, zatim i drugog nosioca da bi u finalu, u 3 seta, posle dosta zdravstvenih problema i ukazivane lekarske pomoći savladao Pola Holesa igrača iz Nemačke i tako osvoji svoj prvi masters serije 1000 bodova u karijeri.

Za somborski klub nastupile su još i Simana Matković u kategoriji seniorki i Alida Jerković u kategoriji veteranki. Simana je poražena u svojim mečevima grupne faze, te se nije plasirala dalje. Alida je ostvarila jednu pobedu i dva poraza, ali zbog slabijeg set količnika nije uspela da se plasira u eliminacionu fazu takmičenja.

Ovogodišnji „Slovak Open 2024“, masters turnir u krosmintonu serije 1000 bodova, privukao je skoro dve stotine takmičara iz 14 zemalja.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar