Predstavnici Grada prisustvovali javnom slušanju u Beogradu povodom obeležavanja Svetkog dana Roma

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma – 8. aprila, u Maloj sali u zgradi Narodne skupštine, upriličeno je javno slušanje o Romima pod sloganom „Romi za Srbiju, Srbija za Rome“. Pored visokih funkcionera Vlade Republike Srbije i pripadnika romske zajednice, javnom slušanju su prisustvovali i zamenica gradonačelnika Grada Sombora Ljiljana Tica i član Gradskog veća za oblast nacionalnih manjina i saradnje sa verskim zajednicama Silard Janković.

Skup, u organizaciji Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, otvorio je predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, poručivši da su Romi miroljubiv narod i da sve što je dobro za Srbiju, dobro je i za Rome, koji se raduju napretku i razvoju svoje zemlje.

Osmi april je zvanično proglašen praznikom Roma u svetu 1990. godine u Poljskoj, tokom četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Čelsfildu pored Londona od 7. do 12. aprila 1971. godine, na kom je doneta odluka o romskoj himni za koju je izabrana „Đelem, Đelem“ i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo – zelena dvobojka sa crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Redakcija

Redakcija