Predstavljena monografija „U tom Somboru…Grad u prizmi stoleća“ Milana Stepanovića

U okviru obeležavanja dana Grada Sombora, 17. februara, lokalna samouprava je organizovala niz aktivnosti.

Kao prva aktivnos, u petak uveče u prepunoj Velikoj sali Županije promovisana je monografija „U tom Somboru…Grad u prizmi stoleća“ autora Milana Stepanovića.

Prikupljanje građe za monografiju „U tom Somboru…Grad u prizmi stoleća“ trajalo je više od dve decenije, a rad na pisanju, na asortiranju, prikupljanju dokumentarne građe, fotografije trajalo je nekih desetak poslednjih godina, tako da je ovo rezultat jednog višedecenijskog rada.

Ovo je moja 26. knjiga o Somboru, najobimnija do sada. Kada se sve svede sve ono što na neki način predstavlja Sombor kroz istoriju, kulturu, prosvetu, umetnost, znamenja grada, onda se može reći da je ovo moje životno delo“, istakao je Milan Stepanović.

Svim prisutnima obratila se i Dušanka Golubović, gradonačelnica Grada Sombora.

„Zahvaljujući, pre svega, životnoj misiji Milana Stepanovića da ovaj grad proučava do najsitnijih detalja, danas imamo delo koje zaokružuje jednu priču. Ono je prepuno fotografija, slika i priča koje na bogat način predstavljaju naš grad, ne toliko stručnim manirom, koliko s ljubavlju i dušom, na ponos svakog Somborca“ istakla je gradonačelnica Dušanka Golubović.

O knjizi su takođe govorili: direktorica Gradska biblioteke “Karlo Bijelicki” Nataša Turkić, recezent knjige prof dr. Mihael Antolović, i redaktor knjige prof dr. Saša Marković.

Odabrane tekstove iz knjige čitali su glumci Biljana Keskenović i Srđan Aleksić, a u muzičkom delu promocije učestvovao je Hor Somborskog pevačkog društva i Gradski narodni orkestar “Spomenar”.

Treba napomenuti da je knjiga je objavljena u izdanju Udruženja građana „Norma“ Sombor, Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i Gradskog muzeja Sombor.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar