Povelja „Venac slobode Radomir Drakulić“ ove godine odlazi u ruke prof dr Rajku Igiću

Povelju „Venac slobode Radomir Drakulić“, kao prilog obeležavanju godišnjice velike Batinske bitke, svake godine u novembru zajednički dodeljuju Udruženje građana „Ravangradsko proleće“ i Kulturni centar „Laza Kostić“ u Somboru.

„Venac slobode Radomir Drakulić“, društveno priznanje koje se za izuzetne rezultate u svetu nauke i kulture, zapažen drušveni angažman, humanost, za potvrđeno rodoljublje i patriotizam dodeljuje istaknutim pojedincima kao i organizacijama iz naše sredine, ove godine će pripasti profesoru dr Rajku Igiću, akademiku, univerziteskom profesoru, naučniku sa međunarodnom reputacijom, istraživaču u oblasti medicine, poznatom i kao publicisti širokog spektra interesovanja.

Uz sve to, Rajko Igić (1937) je i pesnik, čovek stvaralački privržen lepoj književnoj reči, Nadeleko je znana i njegova rodoljubiva i patriotska misija, odlučnost i doslednost u borbi za istinu o svojoj zemlji i o svom narodu, što je do posebnog izražaja došlo u vremenu predratnom i ratnom, kada je došlo do raspada Jugoslavije.

Pisana reč profesora doktora Igića objavljivana kako u našim, jugoslovenskim i srpskim medijima, tako i na tlu Amerike, gde, inače, decenijama živi i deluje, kao i njegovo obraćanje uglednicima u svetu nauke, nije ostala nezapažena.

Odluku da akademik Rajko Igić bude ovogodišnji laureat jedonoglasno je doneo tročlani žiri koji je radio u sastavu profesor dr Stojan Berber, profesor Branislav Ćurčić i Vesna Šašić, direktorica Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, a nagrada će biti uručena na svečanosti u Velikoj sali Kulturnog centra, u petak, 10. novembra, s početkom u 18 časova.

Redakcija

Redakcija