PIO Fond obeležio Međunarodni dan starijih osoba

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je organizovao Konferenciju „Međugeneracijska solidarnost na delu”, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Otvarajući konferenciju Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine, naglasio je da organizovanjem konferencije Republički fond PIO daje važan doprinos zajedničkoj posvećenosti, brizi i potrebama starijih i da kao društvo imamo obavezu da se borimo da naši stariji žive u okruženju u kojem će biti sigurni, aktivni i ispunjeni.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prof. dr Darija Kisić Tepavčević, poručila je da znanje i iskustvo najstarijih predstavljaju veliki resurs svakog društva i osnovu za napredak i da su stari jedan od prioriteta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, čije su aktivnosti usmerene u pravcu poboljšanja života i ostvarivanja njihovih prava, sa posebnim akcentom na populaciju penzionera i poboljšanje njihovog standarda.

Dragana Kalinović, direktorka Fonda PIO, podsetila je prisutne da je Odlukom Vlade Republike Srbije 2017. godina proglašena Godinom međugeneracijske solidarnosti.

Relja Ognjenović, zamenik direktora Fonda PIO, ovom prilikom je rekao da Fond PIO svake godine na ime društvenog standarda korisnika penzija izdvaja 0,1 odsto od svojih prihoda i da je to ove godine bilo više od 557 miliona, a zahvaljujući stabilnoj ekonomskoj politici i politici otvaranja radnih mesta, očekujemo da sledeće godine to bude uvećano za 10 odsto – naveo je Ognjenović.

U ime penzionera prisutnima se obratio prof. dr Andreja Savić, predsednik Saveza penzionera Srbije, koji je rekao da je ogromna većina starije populacije zadovoljna reakcijom države prema penzionerskoj populaciji tokom pandemije jer je mnogo toga učinila da se osećaju dostojanstveno.

Redakcija

Redakcija