Otvorena izložba „Veze Sombora i Kikinde kroz dokumenta Istorijskog arhiva Kikinde“

U Muzeju Podunavskih Švaba, otvorena je izložba pod nazivom „Veze Sombora i Kikinde kroz dokumenta Istorijskog arhiva Kikinde“, autora Srđana Sivčeva. Ispred Grada Sombora, izložbi su prisustvovali članica Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja Anita Stojakov i zamenik predsednika Skupštine grada Sombora Radomir Leković.

Izložba je nastala iz želje da se Ustanove kulture iz Sombora i Kikinde povežu i razmene ideje, iskustva i dosadašnja znanja. Priliku da svečano otvori izložbu imala je gradska većnica Stojakov koja je poručila da je ovo pozitivan početak koji za cilj ima dalje povezivanje dva srpska grada.

Posetioci su mogli da pogledaju plakate koji ukazuju na kulturne veze između dva grada, knjige koje su štampane u Somboru, a deo su inventara biblioteke Istorijskog arhiva Kikinde, kao i dokumenta o bračnim vezama stanovnika dva grada kao dokaz o povezanosti. Cilj izložbe je da se pored saobraćajne, privredne i ekonomske veze, prati i naučno – kulturno približavanje, a pored toga i dokazivanje višeslojnih veza između Sombora i Kikinde u prethodnih dva veka.

Ispred Grada Kikinde na otvaranju izložbe su bili predsednik Skupštine Mladen Bogdan i gradska većnica za oblast kulture i obrazovanja Valentina Mickovski.

Redakcija

Redakcija