Otvorena izložba „U tom Somboru… Grad kroz prizmu slikara“

U sklopu proslave povodom 271. godišnjice od kako je Sombor postao slobodan grad, u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja u Somboru otvorena je izložba „U tom Somboru… Grad kroz prizmu slikara“.

Na izložbi su prikazane slike sa temom somborskog urbaniteta koje su ujedno objavljenje i u monografiji „U tom Somboru… Grad u prizmi stoleća“. Slike većim delom potiču iz kolekcije somborskog kolekcionara Ivana Ivančeva.

Ova izložba je izbor od 19 umetničkih radova, slikara mlađe generacije iz Sombora, Novog Sada, Beograda i drugih gradova, koje su deo kolekcije kolekcionara Ivana Ivančeva. Ovaj izbor je napravio autor monografije „U tom Somboru… Grad u prizmi stoleća“ Milan Stepanović kao deo materijala koji će biti reprodukovan u monografiji koja u stvari treba da pokaže arhitektonska zdanja iz starog gradskog jezgra„, istakla je Milka Ljuboja, muzejski saradnik i istoričar  Gradskog muzeja Sombor.

„Neka od najznačajnijih imena čije se slike nalaze na izložbi između ostalih su Tanja Dimitrijević iz Sombora i Dragana Obradović iz Beograda. Sve su to mlađi umetnici, a slike su uglavnom nastale u poslednjoj deceniji. Ovo je njihov način na koji su oni videli Sombor i somborske simbole“, završava Ljuboja.

Prema rečima Milke Ljuboje, izloža će biti postavljena tokom trajanja proslave povodom Grada Sombora, ali ukoliko bude interesovanja, Muzej može da produži trajanje izložbe, naravno, ukoliko kolekcinar bude želeo da ustupi somborcima tu privilegiju da uživaju u ovim slikama.

Ispred lokalne samouprave na otvaranju izložbe bio je Nemanja Sarač, član Gradskog veća zadužen za oblast kulture i obrazovanje.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik