Održana tribina “Kako pobediti sebe i istrčati maraton”

“Kako pobediti sebe i istrčati maraton” naziv je predavanja koje je krajem prošle nedelje organizovao Atletsko rekreativni klub “Somaraton”.

Predavači na ovu temu bili su somborski maratonci Damir Marković, Josip Major i Tijana Kabić, a poseban gost je bio Aleksandar Radukin iz Novog Sada, jedan od osnivača poznate marketinške agencije “Homepage” poznat kao pionir internet marketinga, ali i veliki zaljubljenik u trčanje.

“Somaraton” u godini, u kojoj obeležava 10 godina rada, odlučio je da ovom tribinom, započne jedan niz sličnih okupljanja, kako za svoje članove tako i za sve zaljubljenike u trčanje, koje po njima nije samo sport nego način života i to pre svega zdrav način života. U Centru za stručno usavršavanje prosvetnih radnika u Somboru, našli su pravog partnera koji će im omogućiti da ovu svoju ideju sprovedu u delo, rekao nam je jedan od osnivača kluba, maratonac Damir Marković.

„Početkom godine obeležili smo 10 godina postojanja ARK “Somaraton” koji je nešto više od atletika i evo trudimo se i dalje da u svim sferama života u našem gradu damo neki doprinos. Tako evo sad organizujemo prvu u nizu javnih tribina za naše članove ali i sve somborce. Prva je sa nazivom “Kako pobediti sebe i istrčati maraton”. Pored naših najboljih maratonaca i trenera imamo jako zanimljivog gosta iz Novog Sada. Prisutni će čuti praktične savete u vezi trčanja i to ne samo takmičarskog trčanja nego savete za svakog od nas tj za onog koji želi da uradi nešto dobro za sebe i da se oseća zdravim“, istakao je Damir Marković.

Maratonac, član kluba, a sada i licencirani trener u klubu Josip Major i Tijana Kabić najbolja maratonka Sombora, imali su zanimljiva izlaganja na temu tribine ali svakako najzanimljiviji gost je bio Aleksandar Radukin, čovek koji za sebe voli da kaže da je ekstreman u svojim krajnostima, pa je tako od potpune fizičke neaktivnosti stigao do toga da svako jutro istrči jedan polumaraton.

„Krenuo sam sa trčanjem sa nekih 8 godina. Pre toga prilično sam bio fizički neaktivan, pušio sam mnogo, imao 125 kilograma. Narušeno zdravlje je dovelo do određene hirurške intervencije i posle toga mi je nešto kliknulo u glavi. Poznat po tome da idem iz krajnosti u krajnost prvo sam počeo da šetam, uplatio sam godinu dana termina u teretani i uz to počeo da trčim. U roku od šest meseci sam istrčao prvi polumaraton u solidnom vremenu i ostalo je istorija“, za našu televiziju je istakao Aleksandar Radukin.

Kao što je rečeno na početku tribine ovakvih tribina biće još u toku godine koja će kao i prethodna biti puna izazova za sve “somaratonce”.

„Nastavljamo sa pripremama za ovu takmičarsku sezonu koja je sad pomerena zbog ovih dešavanja sa corona virusom, obzirom da je zdravlje najvažnije pridržavaćemo svih saveta i biti primer drugima kako da se ponašaju. Kada sve to prođe nastavićemo gde smo stali u sezoni, idu pripreme za 41. Somborski polumaraton, učešća na drugim takmičenjima, pripremanju novih tribina“, Damir Marković.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar