(VIDEO) Održan 17. Međunarodni art simpozijum „Vukadinović“

Đorđe Vukadinović je ove godine po 17. put realizovao međunarodnu likovnu koloniju „Vukadinović“. Kao i prethodnih 6 godina, Vukadinović je okupio preko 20 eminentnih umetnika iz Rusije, Nemačke, Belorusije, Azerbejdžana, Kazahstana, Bugarske, Kipra, Jermenije, Srbije. U prelepom ambijentu „Vile Kronić“ u Somboru u periodu od 21. do 29 juna, u domaćinskoj atmosferi umetnici iz raznih krajeva sveta su se družili, razmenjivali iskustva i imali priliku da upoznaju naš grad.

( Učesnici kolonije : Andrej Duhovnikov (Belorusija),Genia Chef(Rusija-Nemačka),Karen Agamjan (Jermenija),Samedaga Dzafarov (Azerbejdžan),Gamza Abduliev(Azerbejdžan),Lejla Mahat(Kazahstan),Katrina Sadrak(Poljska),Murad Alahverdiev (Kipar), Evfeni Velev (Bugarska), Juksel Muradov( Bugarska), Žarko Stanković,Sava Manojlović,Ljubisav Milunović,Predrag Todorović,Javor Rašajski,Irina Černjavski Šantrić,Marija Šavija,Branko Maravić, Suzana Dželatovic,Jelena Šalinić Terzić,Goran Despotovski, Aleksandar Kempa Stanojević iz Srbije).

U okviri ovogodišnjeg saziva, koje je Udruženje za srpsko – rusku kulturu „Vukadinović“, na čelu sa Đorđem Vukadinovićem, nazvao Međunarodni art simpozijum, urađeno je 45 umetničkih radova pod zajedničkim nazivom „Slikarska duša Istoka“. Želja organizatora je da uz podršku Ministarstva kulture Srbije organizuje sledeće godine „Mefestum“ – Srpsko bijenale umetnosti i da se učestvuje sa ovim projektom na Svetskoj izložbi EXPO 2027 u Beogradu.

Ovom prilikom porazgovarali smo sa nekoliko umetnikom koji su prvi put boravili u Somboru.

Ispred lokalne samouprave, događaju je prisustvovala članica Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja Anita Stojakov, koja je pozdravila prisutne umetnike i sugrađane.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar