Nastavljen razgovor sa poljoprivrednim proizvođačima

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković sastala se sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja kako bi zajednički razjasnili proces stavljanja poljoprivrednog gazdinstva u pasivan status, a bilo je reči i o rešavanju dugova prema PIO fondu i kreditnoj podršci za poljoprivredna gazdinstva.
Tanasković je istakla da Uprava za agrarna plaćanja do sada nije nijedno gazdinstvo stavila u pasivan status, objasnivši da već izdata rešenja za takav status nisu konačna i da postoji pravo žalbe u zakonom propisanom roku.

Ministarka je precizirala da će svaki slučaj biti posebno preispitan i da će, nakon dodatne inspekcijske kontrole, biti donete konačne odluke o stavljanju u pasivan status gazdinstava.

Ona je ponovila da će u pasivan status biti stavljeni isključivo oni koji su pokušali da lažno predstave faktičko stanje, a cilj ovakvih mera je uređenje sistema i obezbeđivanje načina da novac dobiju pravi poljoprivredni proizvođači.

Poljoprivrednici koji su napravili grešku prilikom prijavljivanja setvene kulture, dobiće samo obaveštenje i imaće dovoljno vremena da isprave podatke, objasnila je ona.
Tanasković je još jednom napomenula da prilikom donošenja odluke o određivanju pasivnog statusa Uprava za agrarna plaćanja u obzir uzima stanje u Registru poljoprivrednih gazdinstava koje je sam proizvođač popunio kao i inspekcijski zapisnik koji potvrđuje faktičko stanje na terenu nakon što su satelitski snimci pokazali suprotno stanje na terenu u odnosu na prijavljeno u Registru.

Kad je reč o pitanju dugovanja poljoprivrednika prema PIO fondu, ona je ukazala na to da Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na pronalaženju rešenja, pri čemu je u prethodnom periodu održan niz sastanaka sa predstavnicima PIO fonda, Poreske uprave i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Kako bi se izašlo u susret poljoprivrednim proizvođačima i pronašlo prihvatljivo rešenje ovog problema, trenutno se razmatra mogućnost da se poljoprivrednicima odobri reprogram, odnosno da im se odobri odlaganje plaćanja dugovanog iznosa na rate do 60 meseci, a poljoprivredniku koji bude redovno izmirivao dospele obaveze koje su odložene, uključujući i svoje redovne obaveze u skladu sa zakonom, biće otpisan deo kamate.

Na sastanku je bilo reči i o kreditnoj podršci za poljoprivrednike, pri čemu je Tanasković objasnila da je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku stupio na snagu 3. februara.

Trenutno je u toku postupak potpisivanja ugovora između Ministarstva poljoprivrede, Trezora i komercijalnih banaka, a očekuje se da će taj postupak biti okončan u narednim danima.

Za te namene ove godine u budžetu su opredeljene 1,2 milijarde dinara, a rok za podnošenje zahteva za tu vrstu kredita biće 15. oktobar 2024. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Autor fotografija: Slobodan Miljević/Vlada Republike Srbije

Redakcija

Redakcija