Na današnji dan, pre 21 godinu, počelo bombardovanje SR Jugoslavije

Na današnji dan 24. marta 1999. godine u 19:45 časova počeli su vazdušni napadi Alijanse NATO na vojne ciljeve u SR Jugoslaviju, da bi se kasnije vazdušni udari proširili i na privredne i civilne objekte.

Zastavnik Radovan Medić, bio je toga dana prva žrtva NATO bombardovanja u Srbiji, a poginuo je od projektila na radnom mestu na aerodromu u Somboru.

U znak sećanja i poštovanja, na spomenik zastavniku Mediću venac su danas položile delegacija grada Sombora koju su činili zamenik gradonačelnice Antonio Ratković i pomoćnici gradonačelnice Slobodan Bezdrabica i Srđan Bojić, i delegacija Vojske Srbije, odnosno Prvog centra za obuku Vojske Srbije, sastavljenu od potpukovnika Dejana Hrkalovića, kapetana Miloša Smoljanovića i potporučnika Dušice Žižić.

Tokom 78 dana i noći bombardovanja, u 30.000 vazdušnih naleta ispaljeno je 50.000 razornih projektila. Stradalo je 2.500 ljudi, 500 civila, a među njima 79 dece. Ranjeno je 12.500 stanovnika. Teško je razorena infrastruktura, privreda, škole, zdravstveni centri, spomenici kulture, medijske kuće. Ovaj besomučni napad završen je 10. juna usvajanjem Rezolucije 1244.

Venac je posle toga delegacije položile i na spomen-obeležje žrtvamaratova od 1990. do 1999. godine u “Parku heroja” kao i na spomen obeležje “Ponos sjećanja” u Prvom centru za obuku Vojske Srbije.

Ovim činom Grad Sombor je još jednom pokazao da neće nikad zaboraviti sve poginule koji su dali najveći doprinos za slobodu svoga grada i svoje zemlje.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar