MOK odluku o Olimpijskim igrama donosi krajem aprila

Svet je podeljen u reakcijama oko stava Međunarodnog olimpijskog komiteta da još uvek ne donosi odluku o odlaganju igra u Tokiju.

Veliki broj kritikuje predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha, šta više Olimpijski savezi Kanade i Australije zvanično su saopštili ,da neće poslati sportiste na Olimpijske igre u Tokio, ukoliko se one održe ove godine.

Olimpijski komitet Sjedinjenih Američkih Država dobio je otvoreno pismo od Plivačkog saveza Amerike u kome se moli da Olimpijske igre u Tokiju budu pomerene za godinu dana.

Podsetimo Olimpijski plamen stigao je u petak u Tokio, a planira se da zatim prođe cijeli Japan. Preuzimanje plamena u Atini kao i dolazak u Japan odrađeni su bez velike pompe i bez publike.

Međunarodni olimpijski komitet je na sastanku u nedelju popodne odbio mogućnost otkazivanja Igara i saopšti da će konačnu odluku doneti za četiri sedmice tj krajem aprila.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah je izjavio “Ljudski životi imaju prioritet i želimo da donesemo najbolje rešenje.

Nadam se da će se ispuniti nada koju su iskazali mnogi sportisti, nacionalni olimpijski komiteti i međunarodna udruženja sa svih pet kontinenata. Olimpijski plamen biće svetlo na kraju ovog mračnog tunela, kroz koji svi prolazimo zajedno, a da ne znamo koliko će trajati“, rekao je Bah sa nadom da će se igre ipak održati u predviđenom terminu.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar