Ministar Vučević obišao 72. brigadu za specijalne operacije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević obišao je danas pripadnike 72. brigade za specijalne operacije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu.

O nameni i zadacima 72. brigade ministra odbrane informisao je komandant jedinice brigadni general dr Miroslav Talijan.

Ministar Vučević je, nakon što se uverio u obučenost i osposobljenost pripadnika jedinice, istakao da ne brine za sigurnost i budućnost Srbije.

“Ne brinem za sigurnost i budućnost Srbije kada vidim kakve sjajne vojnike, podoficire i oficire imamo, kada vidim sjajnu, slavnu i junačku 72. brigadu za specijalne operacije. Preko tri decenije traje priča o jednoj od najboljih jedinica, ne samo u sastavu Vojske Srbije, nego nešto što može da bude konkurentno sa svim vojskama širom planete. Siguran sam da 72. brigada, ne samo da je uvek bila na visini zadataka i da je čuvala našu otadžbinu i naš narod gde god je bilo najteže i kad god je bilo najpotrebnije, nego da će i u budućnosti kad god otadžbina pozove, kada to građani Srbije budu očekivali, biti na visini zadatka. Da će biti tamo gde je najriskantnije, gde je najodgovornije i gde je najizazovnije, da će biti uvek uz svoj narod, da će biti uz svoju otadžbinu”, rekao je ministar Vučević i dodao da je to dato u amanet današnjim pripadnicima 72. brigade za specijalne operacije, ali i njihova obaveza prema budućim generacijama.

Ministar odbrane rekao je da je jedan od zadataka ove jedinice Vojske Srbije i da se uključi u projekat 5.000 pripadnika specijalnih jedinica za koji će konkurs biti raspisan u narednom periodu.

“Posebna uloga 72. brigade u odnosu na zadatke koje dobijaju od Generalštaba naše vojske jeste da se uključi u razvoj projekta 5.000 pripadnika specijalnih jedinica, da imamo veći broj pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, da oni imaju još bolje uslove za obuku, da imaju najmoderniju opremu, naoružanje, da imaju još bolji materijalni, socijalni status, da sa ponosom nose uniformu srpske vojske. To je zadatak svih nas, a njihova misija, njihov zadatak je da čuvaju otadžbinu, da čuvaju Srbiju”, zaključio je ministar Vučević.

Tokom obilaska prikazan je deo sposobnosti pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, taktičko-tehnički zbor dela naoružanja i vojne opreme, demonstracija borilačkih veština, gađanje u situacionoj streljani, zatim dejstvo protiv terorista u urbanoj i ruralnoj sredini uz upotrebu borbenih vozila i helikoptera RV i PVO. Takođe, prikazana je i obučenost pripadnika te jedinice u veranju, rukovanju hladnim oružjem, savlađivanje poligona diverzantskih prepreka, kao i vežba sa bojnim minsko-eksplozivnim sredstvima.

Na kraju današnje posete, ministar Vučević obišao je Spomen sobu 72. brigade za specijalne operacije i upisao se u Spomen knjigu.

Redakcija

Redakcija