Maja Stojanac pobedila na konkursu za drugu knjigu autora do 35 godina

Na konkurs za drugu knjigu autora do 35 godina, koji su raspisali Somborski književni festival i Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“, pristiglo je 22 rukopisa.

Žiri, koji je zasedao u sastavu Tamara Babić, Branislav Živanović i Dragan Babić, izdvojio je tri rukopisa:
– „Podanak“ Dunje Ožegović
– „Srce-cvekla“ Maje Stojanac i
– „Poezija koju nećete dočekati“ Radeta Šapića

U narednoj seriji razmatranja, žiri je odlučio da na osmom konkursu Somborskog književnog festivala nagradi rukopis „Srce-cvekla“ Maje Stojanac.

Nagrada, koja se sastoji iz štampanja nagrađenog rukopisa i diplome, biće uručena tokom Somborskog književnog festivala 2024. godine.

Rukopis „Srce-cvekla“ progovara o nekima od najvažnijih, ali i najintimnijih tematskih okvira savremenog domaćeg pesništva. Ova neuobičajena i efektna mešavina formalno različito oblikovanih pesničkih tekstova čini rukopis kao celinu sugestivnim, prohodnim i intrigantnim štivom koje može da pokrene interpretativna i komparativna čitanja unutar produkcije mlađegeneracije.

Maja Stojanac osnovne i master akademske studije završila je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Odseku za srpsku književnost i jezik. U okviru 35. Festivala mladih pesnika „Dani poezije“ u Zaječaru, kao pobednica, objavila je prvu zbirku pesama pod naslovom „Pisma Sintiji“ (2021). Za rad u novinarstvu nagrađena je Specijalnom nagradom Instituta za javno zdravlje Vojvodine i novosadske Gradske uprave za zdravstvo, za radijski prilog o očuvanju ženskog reproduktivnog zdravlja. Osim poezije, koju objavljuje u zbornicima i časopisima za književnost, piše i objavljuje pozorišne kritike. Živi u Novom Sadu.

Redakcija

Redakcija