Izložbom dečijih radova u Somboru predstavljena Fondacija „Rejmond Nikol Trast“ iz Velike Britanije

Izložbom dečijih radova pod nazivom “Nacrtaj svoju idealnu školu” na Dečijem odeljenju Gradske biblioteke, somborcima se predstavila Fondacija “Rejmond Nikol Trast” iz Velike Britanije.

Fondacija je osnovana prošle godine i ima za cilj da pomaže na različite načine obrazovanje dece u Srbiji, što podrazumeva pružanje finansijske podrške za nabavku školske opreme i poboljšanja školskih ustanova, ali i ponudu specijalizovane obuku za nastavnike, onlajn kurseve, stipendije, razmenu studenata mežu školama u različitim zemljama, odnosno savetovanja, davanja smernica i mentorstvo.

Ustanovili su je Florens Bešelar Bakal, Tom Tejlor i Kristina Hilčenko koja je i lično prisustvovala izložbi radova i tom prilikom se zahvalila deci iz somborskih škola koja su poslala svoje crteže kao i direktorici Gradske biblioteke koja je ustupila prostor za ovu izložbu. Fondaciji se ovom prilikom zahvalila u ime Grada Sombora Antonija Nađ Kosanović, većnica za sport i omladinu.

„Izuzetno mi je da drago da se ova izložba održava u našem gradu. Grad Sombor je od svog nastanka i poznat po tome da neguje duh prosvetiteljstva,a isto tako je jedan od najznačajnijih temlja u Gradu Somboru je obrazovanje. U tom smislu, drago mi je da Fondacija „Rejmond Nikol Trast“ zajedno sa Gradskom bibliotekom organizuje ovu izložbu u Somboru. Svakako, svi crteži koji su izloženi su izuzetno lepi“, istakla je Antonija Nađ Kosanović.

Kroz izlaganje člana srpskog tima Fondacija “Rejmond Nikol Trast” , Zorana Kovačića, svi prisutni su upoznati sa radom Fondacije i njenim ciljevima.

„Priča je počela pre dve godine, kada je koleginica iz Britanije bila u Srbiji, videvši kakva je situacija u obrazovnom sistemu kod nas, vratila se u Veliku Britaniju i odlučila da otvori fondaciju koja funkcioniše od tada. Imamo već neke rezultate, na našem sajtu može da se vidi svi detalji čime se fondacija bavimo, naša ideja je da sarađujemo sa što više škola u Srbiji. Mi smo imali jedan konkurs koji je trajao nekoliko meseci, gde je je iz nekoliko škola iz Srbije, pa i Sombora poslali svoje radove, a mi smo odlučili da večera napravimo otvaranje jedne izložbe“, između ostalog rekao je Kovačić.

U postavci izloženih radova učenika iz somborskih škola nađrađeni su radovi Sofije Cvetković, Zorana Lugumerskog i Milice Galetin, iz OŠ “Avram Mrazović” kao i Maše Lukić, Dunje Korica i Maje Kolačinac iz studija stranih jezika “Lingua”. Događaj su u somborskoj biblioteci su svojom muzikom i plesom ulepšali učenici Muzičke škole i ŠOSO “Vuk Karadžić”.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar