Grad Sombor vicešampion transparentnosti u 2021. godini

Predstavljeni su rezultati Indeksa transparentnosti lokalnih samouprava koje su organizovali Američka agencija za međunarodni razvoj i organizacija Treansparentnost Srbije.

Grad Sombor je na osnovu istraživanja koje sprovodi Transparentnost Srbija zauzeo drugo mesto sa 88 indeksnih poena od mogućih 100. Rangiranje je formirano na osnovu 95 indikatora koji su se ocenjivali, a istraživanje je sprovedeno u svih 145 gradova i opština u Srbiji.

Odgovori na indikatorska pitanja su prikupljani pregledanjem zvaničnih internet prezentacija gradova, opština i gradskih opština. Korišćen je i drugi metod – direktan uvid, posetom svim uslužnim centrima i prostorijama lokalne uprave. Treća grupa izvora su bili odgovori iz samih Jedinica lokalne samouprave po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja. Četvrtu grupu izvora predstavljaju podaci pribavljeni od drugih relevantnih organa.

Svečanom predstavljaju rezultata prisustvovala je Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika Sombora koja je tom prilikom istakla da je sa indeksom 52 od pre dve godine, Sombor načinio veoma znčajan skok za čak 28 indeksnih poena već naredne 2020. godine, da bi ove godine dostigao skor od 88 indeksih poena, samo dva manje iza prvoplasiranog Bečeja.

Redakcija

Redakcija